Istra v pričakovanju glavne turistične sezone

22/05/24
Kategorija

Vzpodbudne informacije za poletno turistično sezono

 

Napoved turistične sezone v Slovenski Istri je za letošnje poletje zelo vzpodbudna in kaže na podobno zasedenost kot lani, kar pomeni, da bo regija ponovno dosegla visoko raven obiska v poletnih mesecih.

V prvem kvartalu (jan–apr 24) je Slovensko Istro obiskalo več kot 180.000 obiskovalcev, kar je dobre 3 % več kot v lanskem letu. Ti so opravili več kot pol milijona nočitev – dobrih 6 % več kot v enakem obdobju preteklo leto. Podatek kaže, da se prizadevanja destinacij Slovenske Istre za desezonalizacijo obrestujejo, saj je ta vedno bolje obiskana tudi v zimskem in spomladanskem času. Velika priljubljenost destinacije v vseh letnih časih je posledica kombinacije ugodne klime, privlačne narave, bogate kulturne dediščine in pa seveda kakovostnih turističnih storitev – dogodkov, doživetij in kulinaričnih razvajanj, ki jih regija ponuja.

Po informacijah hotelirjev se sicer rezervacije za poletje že hitro polnijo, kar nakazuje na velik interes tako domačih kot tujih turistov. Glede na trenutne napovedi bo Slovenska Istra tudi letos eno izmed najbolj obiskanih turističnih območij v Sloveniji.

Aktivnosti ekipe Love Istria

Slovenian Incoming Workshop (SIW) letos na Bledu


Na največjem poslovnem dogodku slovenskega turizma – 25. SIW-u, so se predstavile tudi turistične destinacije Slovenske Istre. Dogodka, ki je potekal na Bledu, se je letos udeležilo več kot 150 tujih agencij in več kot pol agentov je na borzi prvič, kar je prineslo številne priložnosti za nove posle. SIW predstavlja neprecenljivo priložnost za promocijo slovenske turistične ponudbe med tujimi organizatorji potovanj, turističnimi in specializiranimi agencijami ter različnimi interesnimi združenji.

»Na letošnjem SIW-u, kjer hodita povpraševanje in ponudba turizma z roko v roki, je bilo v Izolskem kotičku zelo pestro. Napovedanih je bilo več kot 15 sestankov, poleg zabeleženih interesentov pa se je ustavilo tudi kar nekaj posameznikov, ki so jim zanimanje vzbudile razstavljene slike in predstavitveni video,« so povedali na Turističnem združenju Izola.

Še pred uradnim pričetkom poslovnega druženja na Bledu, pa so udeležence SIW-a na Turističnem združenju Portorož popeljali na dvodnevno turo po destinaciji. V Piranu so iskali izgubljeno Tartinijevo violino s Turistično agencijo GO Portorož, obiskali so Krajinski park Sečoveljske soline, v Padni so bili navdušeni nad pokušino oljčnega olja Padnjec, za konec pa so se podali še na lov na tartufe in v Restavracijo Gold Istra. O navdušenju nad gostoljubnostjo in lepoto destinacije Portorož in Piran pričajo nasmehi, pohvale in tudi že nove poslovne priložnosti.

Ponosni na novo skupino lokalnih turističnih vodnikov  


Maja je bil zaključen prvi izpitni rok letošnjega tečaja za lokalne turistične vodnike Slovenske Istre. Skupina se je sprehodila in popeljala skozi obalna mesta ter raziskovala istrsko podeželje. Vsem novopečenim vodnikom iskreno čestitamo in jim želimo obilo sreče in uspeha pri nadaljnjem delu, polnem raziskovanja in navdihujočih zgodb. Vso srečo pa želimo tudi tistim, ki bodo izpit opravljali v drugem roku.

 

Na spletni strani Love Istria je že objavljen tudi register lokalnih turističnih vodnikov, kjer lahko svojega poiščete glede na jezik in specializacijo.

Prihodi križark v polnem teku


Koper se je od leta 2005 začel vse bolj uveljavljati tudi kot pristanišče za potniške ladje. Tako ga v zadnjih letih obišče od 60 do 80 ladij, torej med 100.000 in 120.000 potniki. Junija bo v mesto pripeljalo 11 potniških ladij. Med njimi tudi Vista, ladjarja Oceania Cruises,  ki bo Koper 28. 6. obiskala prvič. V Piranu pa je napovedan prihod dveh ladji, in sicer 26. in 29. junija.

Ponovno odprta TIC Padna in Izolana – hiša morja

Maja je vrata odprl TIC Padna. Odprt je vsak konec tedna (petek–nedelja) in ob praznikih od 10.00 do 16.00. Ponovno so na izposojo e-kolesa, tudi izven urnika TIC-a ob predhodni rezervaciji.

Vrata je ponovno odprl tudi izolski muzej, Izolana – hiša morja. Izolana je odprta med četrtkom in soboto med 11.00 in 17.00. Obiskovalce vabi k odkrivanju izolske (po)morske dediščine in k poučno-zabavnemu spoznavanju mesta prek interaktivne igre Pozabljena izolska skrivnost.


 
Kaj vse se bo dogajalo junija?


Ta vikend bodo vinogradniki in vinarji Slovenske Istre na dogodku Odprte kleti Istre na svoje kmetije in v kleti povabili ljubitelje vina. Na dogodku bo sodelovalo 15 vinarjev iz koprske, izolske in piranske občine. Nakup vstopnic in prevzem kozarcev bo na dan dogodka, v soboto, 25. maja, od 12. ure dalje potekal pred Vina Koper. V Izoli bo za vikend zadišalo po sardelah. Kulinarični Dnevi kraljice sardele, ki potekajo pri izbranih lokalnih gostincih, bodo razveseljevali med 25. majem in 9. junijem. Vse do 18. junija pa v Portorožu vabijo k obisku gostinskih ponudnikov, pri katerih bo na voljo posebna ponudba na temo vrtnic in roséjev.

Naslednji četrtek, 30. maja, se bo pričela nova sezona Altroke Istra Gourmet Festivala, ki bo štartala v Borštu. Tradicionalni dogodki bodo potekali vsak zadnji četrtek v mesecu: 27. junija se festival seli v naselje Topolovec, 25. julija v Dekane, 29. avgusta se bodo obiskovalci lahko družili v Marezigah. Festival bo gostil kar 20 stojnic različnih lokalnih ponudnikov. Za glasbeno vzdušje bo na prvem dogodku poskrbela lokalna glasbena skupina Paul Grem.

Zadnji majski vikend bo po izolskih ulicah in trgih potekalo praznovanje Praznika oljk, vina in rib, ki je po 20. letih obstoja, dobil tudi novo, sodobnejšo grafično podobo. Le nekaj dni za tem, 5. junija, bodo Izolo v sklopu Kino otoka-Isola cinema obiskali navdušenci nad filmskimi projekcijami; tudi ta letos praznuje 20. obletnico. Prvi junijski vikend bo tako v znamenju mednarodnih filmskih umetnin, a tudi istrskih kulinaričnih dobrot na Pomolu okusov. Ta bo vse željne druženja in izvrstne lokalne kulinarike v Izolo privabil 8. junija.

V soboto, 15. in nedeljo, 16. junija, bo na Prešernovem trgu v Kopru potekal sejem sv. Nazarija, osrednji dogodek v sklopu praznovanja 1500. obletnice mesta Koper. Ta zgodovinski dogodek, ki je v preteklosti pomenil osrednje dogajanje v mestu, bo ponovno oživel s čarom tradicije in sodobnosti.

Od 16. junija pa do vključno 25. 6. bo na Ukmarjevem trgu navijaška cona za vse nogometne navdušence. Na velikih ekranih si bodo lahko ogledali tekme, v katerih bo igrala tudi Slovenija. Dogajanje bodo dodatno popestrili tudi sponzorji, ki pripravljajo različne nagradne igre.


Konec meseca se v Portorožu obeta pravi koncertni spektakel: otvoritveni koncert festivala Portorose in July bo 30. junija prevzel Gramatik – priznani glasbeni ustvarjalec Denis Jašarević, ki se vrača domov na portoroško obalo!


Več o dogajanju v poletnem času pa v naslednjih novicah!

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov