Izola ponovno zlata

26/06/24
Kategorija

Občina Izola je tudi po zadnji presoji in novih kriterijih ponovno osvojila zlati trajnostni znak Slovenia Green Destination. To je občini v posebno čast, saj v Slovenski turistični organizaciji priznavajo, da z novimi kriteriji zahtevajo bistveno več angažiranja na področju trajnosti.

Slovenska turistična organizacija, ki je nosilec Zelene sheme slovenskega turizma, podeljuje znak Slovenia Green Destination platinum, gold, silver in bronze. Zelena shema slovenskega turizma je certifikacijska shema, ki pod znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom nudi konkretna orodja tako za oceno kot za izboljšanje trajnostnega delovanja, zeleno delovanje obenem tudi promovira.

Destinacija prejme znak na podlagi ocene trajnostnih praks, ki jih izvaja. Vsa okoljska prizadevanja z dokazili zabeleži v spletno platformo. Vnesene podatke pregleda akreditirani preveritelj iz Zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace v Ljubljani, ki v destinaciji izvede terenski obisk. V  Izoli so bili maja in so poleg občinske uprave obiskali še InnoRenew CoE, Center za obiskovalce Krajinskega parka Strunjan, restavracijo Marina Izola, Floramare resort zdravja, muzej Izolana - hiša morja in TIC Izola.

Sodelujoče turistične destinacije ocenijo na lestvici od 1 do 10 v šestih kategorijah: destinacijskega managementa, narave in krajine, okolja in podnebja, kulture in tradicije, družbene klime ter poslovanja turističnih podjetij in komunikacije. Izola je dosegla povprečno oceno 8,3 in si s tem prislužila zlati znak.

Vseh 10 možnih točk je zbrala v kategoriji kultura in tradicija, drugo najvišjo oceno, 9,8, pa na področju  destinacijskega managementa, ki ga v Izoli izvaja Turistično združenje Izola. Visoke ocene so odraz dobrega delovanja in povezanosti vseh akterjev, ki so sodelovali pri pripravi vloge za ponovno presojo. Ker pa je vselej prostor za izboljšave, so občini dali nekaj priporočil glede dostopnosti za invalidne osebe,  več pozornosti lahko posveti okoljskim temam  in  okrepi spodbujanje rabe obnovljivih virov energije.

Kot pozitivno označujejo izvedbo Študije vplivov podnebnih sprememb na turizem v Občini Izola in dosedanje izvajanje prilagoditvenih ukrepov. Posebej so pohvalili akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov v izolskih hotelih v lesenih  hranilnikih – z izkupičkom bodo posadili nova drevesa v občini. Kot  primere dobrih trajnostnih praks izpostavljajo še:  Male zelene skrivnosti Izolanov (povezava na skrivnosti), s katerimi destinacija na inovativen in prisrčen način z modro-zelenimi nasveti in zabavnimi filmčki osvešča obiskovalce o primernem vedenju; umetniško zasnovane zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov, ki so nastali v sklopu projekta Art kante in s svojim videzom pritegnejo pozornost na množičnih prireditvah; doživetje Z domačinom po izolskem podeželju (povezava na zgodbe domačinov), kjer se je med raziskovanjem podeželja mogoče družiti z domačini in spoznavati lokalne šege ali navade ter informativni Center za obiskovalce v Krajinskem parku Strunjan in tamkajšnje interpretativne vsebine, kjer se izvaja tudi redni naravovarstveni monitoring.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov