Kino Otok – Isola Cinema: festivalski začetek vikenda

7/06/24
Kategorija

Petkov uvod v festivalski vikend že kaže kotičke sončne Izole, polne vrveža gledalcev, gostov, prostovoljcev in drugih prijateljev Kino Otoka. Med filmskimi režiserji se bomo srečevali in pogovarjali z Lauro Samani, Billom Morrisonom, Emilijo Gašić, Neilom Youngom in Ivanom Ramljakom. Večina se jih na letošnji festival vrača z najnovejšimi filmi, saj je ena od pomembnih stalnic festivala prepletanje prijateljskih vezi med filmarji, ki se nato vračajo kot kinootoški prijatelji. Tudi Podmornica se s petkovim vrtiljakom podob ogreva za prihod filmskih gostov, ki se bodo posvečali najmlajšim.


Art kino Odeon: od velikega filmskega humanista do reinterpretacije arhivov


Filmov poln dan ob 11. uri zažene najnovejše delo velikega avtorja in neumornega humanista Kena Loacha. Tudi njegov Stari hrast (2023) opisuje družbeno realnost, tokrat življenje v nekoč bogatem rudarskem mestecu, kjer negodovanje krajanov še podžge prihod pribežnikov iz Sirije. Ob 13. uri se prvim sklopom Najdena podoba podamo na področje raziskovanja arhivskih, tako imenovanih found footage materialov. Ob projekciji Program kratkih filmov: Premio Cesare Zavattini bo Gabriele Ragonesi, predstavnik Avdiovizualnega delavskega in demokratičnega gibanja (Aamod) in član programskega sveta festivala UnArchive predstavil italijanski AV arhiv, ki z različnimi iniciativami prispeva k svobodnejšemu pretoku informacij in ustvarjalnih možnosti. Ob 16. uri sledi eklektičen program kratkih filmov, ustvarjenih iz najdenih podob različnih izvorov, po katerem bo potekala široka razprava o ustvarjalnih vprašanjih uporabe tovrstnih podob z gosti Lauro Samani, Emilijo Gašić, Neilom Youngom, Ivanom Ramljakom in Billom Morrisonom. Ob 19. uri dan zaključi film Basa Devosa Tukaj (Here, 2023), ki nas povabi k pozornosti – do narave in ljudi, ki jih sicer ne bi opazili.

Začetek filmskih dni tudi v Kulturnem domu

Ob 14. uri bo hipnotična meditacija o življenju ljudi in narave napovedala tudi razširjeni vikend program v Kulturnem domu. Medtem ko trava raste (While the Green Grass Grows, 2024), zadnji film Petra Mettlerja, je doživljanje kroga propadanja in rojevanja, v katerem se vse pretaka, razmnožuje in nadaljuje in ne razkriva nobenega smisla.


Podmornica s polno paro v vikend filmov in delavnic


Po polnem dopoldnevu šolskih projekcij se Podmornica danes ob 18. uri v Kulturnem domu s filmom In kralj reče, kako fantastičen stroj (And the King Says, What a Fantastic Machine, 2023) zavihti na vrtiljak podob, od camere obscure do družabnih omrežij, na katerem podrobno razišče medijsko kulturo in nam z izzivalno duhovitostjo zastavlja vprašanja o družbi in podobah, ki nas obdajajo. Vrhunec z gosti pa pred nedeljskim zaključkom napovedujemo za soboto: ob 10. uri priznani italijanski ilustrator in animator Michele Bernardi na mlajši in odrasli publiki prilagojenem mojstrskem tečaju v Manziolijevi palači predstavi svoj svet animacije, ob 15. uri pa z otroki nadaljuje še s praktično delavnico animacije. Podmornično soboto bodo ob 18. uri sklenili mladi iz OŠ Prade, ki bodo predstavili pustolovščino o begu dveh otrok in psa pred nacisti Pot (Der Pfad, 2022) ter se pogovarjali z režiserjem filma Tobiasom Wiemannom.

Najdaljša noč Letnega kina Arrigoni

Mimobežni videoposnetki, ki izrišejo življenje treh sester, v katerem prijateljstva, prvi poljubi in razočaranja zasenčijo strah pred Natovimi bombami, je film 78 dni (78 dana, 2024). Mlada srbska režiserka Emilija Gašić bo pred projekcijo ob 21. uri tudi spregovorila o njegovem nastajanju, ki se prepleta z izkušnjo obdobja Natovega bombardiranja Beograda. Ob 23.15 pa nočnim zvezdam pomežikne siloviti in nežni muzikal Manga d’terra (Basil Da Cunha, 2023), ki eksplozivno snov spoštljivo črpa iz osebnih zgodb prebivalcev lizbonskega geta. Film je poklon neuklonljivi ženski vztrajnosti in terapevtski moči glasbe.

Petek je tudi dan za druženje na Largu pri Špini


Samo v petek se bomo družili na očarljivem najmanjšem trgu prireditev v Izoli. Ob 21. uri bo na Largu pri špini italijanska režiserka Laura Samani predstavila svoj kratki film Poletja je konec – zapiski o Furiu (L’estate è finita – Appunti su Furio, 2023), potovanje po spominih preteklih poletij v iskanju izgubljene ljubezni in samih sebe. Projekciji bo sledil pogovor z režiserko.


Video na plaži in Noči luči



Video na plaži ob 20.45 zavrti program na temo Onkraj poslušnosti. Glasbeni program na Nočeh luči ob 23. uri začne koncert Andreja Staniča, ki stopi na oder s projektom Caro Mio, zaključila pa ga bosta Angelica & Alex Sasch. Prost vstop na dogodke na Svetilniku!

Za podrobno spremljanje festivalskega programa vabljeni k ogledu urnika vseh filmskih predstav!


Toplo vabljeni, se vidimo na Otoku!

Besedilo je pripravil: Zavod Otok

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov