Lučana in Zorba – filozofija radoživosti na odru 31. Primorskega poletnega festivala

10/07/24
Kategorija

Razprodana otvoritvena predstava Mnogo hrupa za nič je bila odličen uvod v sezono 31. Primorskega poletnega festivala. V prihajajočih dneh festival prinaša intimno monokomedijo Bužec on, bušca jaz in baletni spektakel Grk Zorba.

Lučana – simbol bojevite istrske ženske Prvi teden festivala se je sklenil z zadovoljnim občinstvom. Velika otvoritev s Shakespearovo komedijo je napolnila vseh 280 sedežev na Titovem trgu, s čimer je potrdila vodilo letošnjega festivala, ki vabi, da za nekaj poletnih večerov postanemo skupnost.

Po štirih izjemnih gledaliških večerih v prvem tednu je do 11. julija čas za predah. Takrat bo na oder izolskega Arrigonija stopila Saša Pavček, ki bo v vlogi Lučane z občinstvom delila hrepenenja po pobegu iz tradicionalnega življenja žene in matere. Predstava Bužec on, bušca jaz, ki je nastala leta 1996 v produkciji Primorskega poletnega festivala in v režiji Borisa Cavazze, nosi pristen duh istrskega podeželja in Lučanino neustavljivo energijo.

Bušca je, kot je povedala Saša Pavček v enem izmed intervjujev želela  »/…/ prinesti gledališče tudi med tiste, ki živijo na robu, v odmaknjenih vaseh, zaprti sami vase. Hotela je obuditi in osvetliti istrsko podeželje, istrsko dušo pa približati vsem, ki so morda pozabili na strast, morje, burjo, življenje z naravo.«

Monokomedija Bužec on, bušca jaz bo poklon njenemu avtorju Marjanu Tomšiču ob prvi obletnici smrti.

Grški sirtaki v Avditoriju

V petek, 12. julija, se selimo v amfiteater portoroškega Avditorija, kjer bo nastopil Balet SNG Maribor s plesnim spektaklom Grk Zorba. Balet temelji na istoimenskem romanu Nikosa Kazantzakisa iz leta 1946, ki pripoveduje o dveh moških, njunem neverjetnem prijateljstvu in o tem, kako pomembno je živeti polno življenje. Glavni lik je Aleksis Zorba, grški delavec, radoživ, svoboden in nepredvidljiv, ki ljubi glasbo, ples in življenje nasploh. Zgodba o življenjski moči, strasti in radosti je z glasbo Mikisa Theodorakisa, enega največjih ambasadorjev grške glasbe v svetu, najprej zaživela v odmevnem filmu, nato pa sta jo skupaj s koreografom in režiserjem Lorco Massinom kot balet postavila poleti 1988 na festivalu v Veroni. Uspeh je bil izjemen, do danes pa si je baletno uspešnico v več različicah ogledalo več kot dva milijona ljudi po vsem svetu. V SNG Maribor so Grka Zorbo prvič izvedli aprila 2004, po dvajsetih letih pa so ga letos aprila postavili v novi zasedbi in osvežili sceno ter kostume. Poleg številne zasedbe na odru v vlogi vdove Marine nastopa tudi Pirančanka Tijuana Križman Hudernik.

Prepoznaven del baleta Grk Zorba je Zorbin ples, ki ga je za film koreografiral Giorgos Provias in je pozneje zaslovel kot "sirtaki". Sirtaki je pravzaprav poenostavljena različica tradicionalnega grškega plesa "hasapiko", ki ga je v filmu na plaži pri kraju Stavros na Kreti odplesal Anthonny Quinn in še danes navdušuje množice.

 

Vir:

Primorski poletni festival

Festival estivo del Litorale

pp.festival@siol.net | www.primorskifestival.si 

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov