Primorski poletni festival vabi, da za nekaj poletnih večerov postanemo skupnost

20/06/24
Kategorija

Med 2. in 27. julijem bo istrska mesta znova povezalo gledališče. 31. Primorski poletni festival, ki znova stavi na ambientalne postavitve, prinaša 12 dogodkov, med njimi tudi letošnje nagrajence in gostovanja iz Italije. Festival letos poteka pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko.

Predsednica društva PPF in vodja projekta Neva Zajc je na začetku poudarila pomen sodelovanja med vsemi štirimi občinami Slovenske Istre in partnerji – Avditorijem Portorož, CKŠP Izola in Gledališčem Koper – brez katerih bi ne mogli izpeljati tega obsežnega programa. Občinstvo je povabila, naj za nekaj poletnih večerov postane skupnost.    

Prvi teden kar dve nagrajeni predstavi

  1. Primorski poletni festival se začenja v velikem slogu. 2. julija bo Titov trg prizorišče znamenite Shakespearove komedije Mnogo hrupa za nič v režiji Ivane Djilas, ki jo bo uprizorilo SNG Nova Gorica. 16-članski ansambel bo za en večer preglasil tišino osrednjega mestnega trga in mu za dan ali dva dal povsem drugačno podobo.

Dan kasneje, 3.julija, se selimo v Izolo, kjer bo SLG Celje v  Arrigoniju odigralo Juriš, predstavo po motivih partizanskega pesnika Karla Destovnika Kajuha, za katero sta avtorja dramatizacije Živa Bizovičar in Nik Žnidaršič, dobila Borštnikovo nagrado.

Tudi naslednja predstava bo nagrajenka s festivala slovenskih gledališč v Mariboru, že kar kultna uprizoritev minule sezone  Spolna vzgoja II – Borba, ki smo jo postavili v  Skladišče Libertas v Kopru in bo na ogled 5. julija. Avtorice so v širši javni prostor pogumno in odločno uvedle celoten spekter pomembnih tem ženske seksualnosti, ki so v patriarhalnem družbenem okolju na splošno nevidne, prezrte ali tabuizirane, je zapisala žirija in jim podelila posebno nagrado za družbeni angažman. Režiserka Tjaša Črnigoj in avtorski kolektiv so nagradili tudi slovenski kritiki in teatrologi. Predstava je nastala v produkciji Nove pošte (Slovensko mladinsko gledališče, Maska Ljubljana) ter Mesta žensk, Tjaša Črnigoj, pa je prejemnica priznanja za delo preteklih dveh let.

Konec tedna se bomo preselili v Ankaran, kjer bo 6. julija  v Valdoltri gostujoča predstava iz Italije Sogno di mezz'estate gledališča Dedalo in Matàz Teatra. Znamenito delo Williama Shakespeara Sen kresne noči je v avtorski priredbi Andree Pennacchija zasnovan komično, v njej pa nastopa tudi znan italijanski klovn Gianluigi-Igi Meggiorin.

Od Grčije do Istre; o hrepenenju in radostih

Po več letih se kot poklon lani preminulemu pisatelju Marjanu Tomšiču na oder Primorskega poletnega festivala vrača monokomedija Bužec on, bušca jaz. Vlogo Lučane, ženske srednjih let z istrskega podeželja, ki se bori s svojo ujetostjo v vlogo žene in matere, je igralka Saša Pavček povzdignila v simbol hrepenenja in si tudi z njo prislužila nekaj pomembnih nagrad. Predstavo, ki bo 11. julija v izolskem Arrigoniju, je režiral Boris Cavazza in je produkcija Primorskega poletnega festivala.

Največja predstava letošnje sezone po številu nastopajočih bo baletna predstava Grk Zorba, 12. julija v amfiteatru portoroškega Avditorija. Številčna zasedba baleta SNG Maribor bo zagotovo navdušila občinstvo.

Zgodbo Nikosa Kazantzakisa, ki je postala popularna  najprej  kot film, v katerem ima zasluge za znameniti ples sirtaki igralec Anthony Quinn, je v baletno zgodbo na glasbo legendarnega Mikisa Theodorakisa prelil koreograf Lorca Massine. Balet je po nastanku v Veroni, leta 1988, po svetu videlo več kot dva milijona ljudi.

Plaža Sveta Katarina bo 17. julija prizorišče še ene monokomedije s tematiko ženske in njenih hrepenenj. V predstavi Nikoli ni prepozno, Mojca Fatur kot Alja dokazuje, da je vedno čas za uresničitev sanj. Predstavo je režiral Luka Marcen, nastala pa je v produkciji Krekerja in SiTi Teatra. Poezija Edelmana Jurinčiča je bila navdih za avtorsko predstavo Kaplja soli, v kateri se prepletata beseda igralke in režiserke Patrizie Jurinčič Finžgar in kitarska spremljava Janoša Jurinčiča. V projektu, ki je neločljivo povezan z Istro, se prepletajo pomeni obredov s starodavnimi miti, ki jim je slana kaplja skupna tema. Predstava bo poklon Cirilu Kosmaču, saj jo bomo postavili v Kosmačevi hiši v Portorožu in bo hkrati italijanska premiera. 

Zaključek festivala z glasbo in smehom

Zadnji teden festivala bo glasbeno obarvan. 19. julija se bodo oglasili duhoviti in s satiro prežeti songi Iztoka Mlakarja v predstavi Pegule, ki je minuli teden doživela krstno uprizoritev v Avditoriju Portorož. Upravičeno lahko tokrat govorimo o dvojenem krstu, saj se je Avditorij prvič izkazal kot producent. V Izoli bo Pegule, zgodbo o človeških zgubah, gostil Arrigoni.  Peto dramsko delo Iztoka Mlakarja, ki je po mnenju režiserja Vita Tauferja njegovo najboljše, je tragikomedija in kriminalka hkrati.

Nova priložnost za smeh bo satirična opera, v kateri bo 23. julija na vrtu palače Gravisi-Buttorai nastopil priznani italijanski komik, igralec in satirik Paolo Rossi z glasbeno spremljavo Emanuela dell'Aquila, Alexa Orciaria in Caterine Gabanelle. Njegov slog je neposreden, kritičen in pogosto provokativen, občinstvu pa omogoča, da se smeje tudi najbolj resnim temam. 

Dan kasneje, 24. julija, bo klavirski duet Moonwalk na isti lokaciji večer posvetil Michaelu Jacksonu. Projekt je zamisel Marca Ballabena, pianista in klaviaturista, ki je vrsto let deloval v različnih zasedbah in solo projektih, in Sebastiana Di Bina, klasičnega glasbenika in zmagovalca številnih mednarodnih tekmovanj. Duet je priredil velik del albuma Thriller in drugih znanih skladb kralja popa.

Festival se bo zaključil z nastopom skladatelja in letošnjega Župančičevega nagrajenca Alda Kumarja s skupino Anbot. Glasbeniki raznolikega izvora  ustvarjajo za današnji čas redko kombinacijo glasbe. V repertoarju najdemo pesmi balkanskih narodov, glasbo narodov vzhodne Evrope in motive iz drugih evropskih ljudskih pesmi.

Organizatorji so posebej ponosni, da je pomen festivala in njegov doprinos h kulturnemu razvoju Slovenske Istre prepoznala tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, ki je častna pokroviteljica 31. Primorskega poletnega festivala.

Ugodnejše cene tudi za mlade odrasle

Nižja cena vstopnic velja do vključno 26. junija. Na voljo so na spletni strani Mojekarte.si, na TIC Koper in TIC Izola ter v Galeriji Alga in v Avditoriju Portorož (za predstavi v Portorožu).  Leto uvaja festival novost, ki je v tujini že uveljavljena: v času redne prodaje fizičnih vstopnic bodo poleg popusta za študente, upokojence in člane Društva Primorski poletni festival enake ugodnosti veljale tudi za mlade odrasle do 30. leta starosti. PPF si želi tudi te obiskovalce povabiti v svojo skupnost.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov