Sporočilo za javnost: 20. Kino Otok razpenja platna, pred sredino otvoritvijo že jutri projekcija presenečenja

3/06/24
Kategorija

Medtem ko današnji prvi projekciji Otoka v Ljubljani uradno začenjata festivalski junij, so v Izoli na vrhuncu priprave na petdnevno praznovanje filmske skupnosti z vseh vetrov. V sredo, 5. junija, v Letnem kinu Manzioli uradno otvorimo jubilejno dvajseto izdajo mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema, ki bo izolske kinodvorane, trge in parke s filmi, živo glasbo in drugim dogajanjem razživel vse do nedelje, 9. junija. Filmov poln dan bo na Kino Otoku v Izoli že sreda, še pred tem pa jutri na Manziolijevem trgu razpnemo platno za projekcijo presenečenja in v galeriji Salsaverde otvorimo razstavo Refleksije študentov Akademije umetnosti v Novi Gorici.

Festival odpira indijska umetnina, polna pesmi in plesa

sredo, 5. junija, ob 21. uri v Letnem kinu Manzioli, bomo festival uradno odprli z barvito pripovedko o potujočem čarodeju in njegovem nenavadnem srečanju z otroki. Čarodejev ples (Kummatty, 1979), film v Evropi krivično spregledanega mojstra indijskega novega vala Govindana Aravindana, je hvalnica naravi in siloviti preobrazni moči ritualov ter film za vse generacije. Osupljivo fotografijo te filmske umetnine brez primere, ki jo polnijo pesem, ples in otroški smeh, je ustvaril večkratni otoški gost Shaji N. Karun.
 
Že čez dan pa se bodo v sredo odvijale projekcije filmov v Art kinu Odeon. Ob 11. uri letošnji nagrajenec Berlinala Dahomej (Dahomey, 2024) režiserke Mati Diop, ob 14. uri Samo en gib (Juste un movement, Vincent Meessen, 2023) inovativna pripoved o življenju senegalskega maoističnega aktivista Omarja Blondina Diopa, ob 16. uri Možje na soncu (Al Makhdu’un, Tewfik Saleh, 1972), boleče aktualen film o Palestincih treh generacij, ki poskušajo prebegniti v Kuvajt.

Zvečer, ob 20.45, se bo v parku Svetilnik pričel prvi sklop kratkih filmov Videa na plaži z naslovom Onkraj iskanja spominov, ki mu sledi prva muzika na Svetilniku v živo – glasbena nastopa Ive Bobanovič in Market Garden na glasbenem programu Noči luči, ki smo ga na Kino Otok pripeljali v sodelovanju s Klubom izolskih študentov in dijakov in bo družabno zaključil vsak festivalski dan.

 

Tradicionalno predfestivalsko filmsko presenčenje

Letošnja projekcija presenečenja, s katero se tradicionalno poklonimo prebivalcem Izole in prijateljem otoških filmov dan pred otvoritvijo festivala, se bo odvila v torek, 4. junija, ob 21.15 na Manziolijevem trgu v Izoli. Čeprav naslov do zadnjega ostaja skrivnost, naj prišepnemo, da gre za film s programa letošnjega festivala, ki sicer v Izoli ne bo prikazan. V primeru dežja se bo projekcija presenečenja iz Letnega kina Manzioli preselila v Kulturni dom.

Otvoritev razstave Refleksije v galeriji Salsaverde in napoved Kabineta čudes

Tik pred projekcijo presenečenja pa bo v torek, 4. junija, ob 18. uri v izolski galeriji Salsaverde potekalo odprtje razstave Refleksije, s katero Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici tokrat prinaša na festival variacije študentskih refleksij o svetu, svojih problemih in vsem prostoru vmes. Razstava bo na ogled do četrtka, 20. junija.
 
Od srede, 5. junija, do sobote, 8. junija, si lahko v Kulturnem domu in na drugih festivalskih lokacijah ogledate Kabinet čudes – enkratno priložnostno razstavo kinootoških memorabilij in sorodnih vragolij.

Celoten program festivala je objavljen na spletni strani kinootok.org.

Programska knjižica festivala (PDF): povezava za prenos (v slovenščini in italijanščini).
Programska zgibanka Letni kino Arrigoni (PDF): povezava za prenos (v slovenščini in italijanščini).
Programska knjižica Podmornice (PDF): povezava za prenos (v slovenščini in italijanščini).
 
Vse informacije o vstopnicah so zbrane tukaj, predprodaja festivalskih abonmajev in prodaja vstopnic s popusti: mojekarte.si, na fizičnih prodajnih mestih mojekarte.si po vsej Sloveniji in v Kinodvoru. Festivalska blagajna v Art kinu Odeon v Izoli bo odprta od 3. junija dalje.

Besedilo je pripravil: Zavod Otok

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov