Sporočilo za javnost: Izola bo v soboto ponovno v znamenju Praznika oljk, vina in rib

30/05/24
Kategorija

Izola, 30. maj 2024 – V soboto, 1. junija, bomo imeli v Izoli že 20. Praznik oljk, vina in rib. Gre za prireditev s tradicionalno etnološko - kulinarična noto, ki se lahko pohvali s številnimi ponudniki domačih vin in oljčnega olja, obenem pa je uvod v pestro izolsko poletje.

Leta 2004 smo praznik začeli s skupno željo promovirati slovensko Istro, izolsko občino ter naše vino in oljčno olje z geografskim poreklom, zato ne preseneča, da so nekateri ponudniki z nami že od samega začetka.

Jubilejni praznik bo potekal to soboto v starem mestnem jedru od 15. do 24. ure. Na stojnicah  na Ljubljanski in Verdijevi ulici ter Manziolijevem trgu bodo svoje pridelke in izdelke razstavljali istrski in drugi vinarji in oljkarji, omogočali bodo pokušino vina, olja pa tudi drugih dobrot: tartufov, sira, pršuta, domačih sladic, kot so fritule, sardel v šavorju, likerjev iz refoška in limon, različnih zelenjavnih  in zeliščnih namazov, začimbnih mešanic, čokolade z oljčnim oljem in oljkami, vložene zelenjave in sadja, medu. Predstavili bodo tudi izdelke naravne kozmetike in umetniške obrti.

Osrednji dogodek bo tradicionalna razglasitev zmagovalcev izbora Županovega vina in oljčnega olja za letošnje leto, in sicer ob 20. uri na Manziolijevem trgu.

Nastopili bodo Klapa Lungomare, Orkester Društva harmonikarjev Izola, Ante Dupendante, Duo AjdČao, Zasedba Snežnik, Kompanija Izolana in drugi.

Jubilejna izvedba prinaša kar nekaj novosti. Prva in največja je grafični znak, ki združuje elemente občinskega grba (golobica, oljčna vejica, modra barva Izole), praznika (oljke, vino, ribe) in naše simbolne barve: oljčno zeleno, vinsko rdečo, morsko modro. Preplet zelene in modre Izolo predstavlja kot zeleno destinacijo, s čimer želimo pokazati skrb za okolje in spodbujati k trajnostni naravnanosti. Skladno z »Zeleno shemo« smo zmanjšali količino tiskanih promocijskih gradiv. Na obeh vhodih na prireditveni prostor, na začetku Ljubljanske in Verdijeve ulice, bomo postavili večja A-panoja s prikazom prizorišč in ponudnikov. Panoja in stojnice bodo opremljeni s QR kodo, s katero bodo obiskovalci lahko preko pametnih telefonov dostopali do spletne strani vsakega ponudnika posebej in do programa prireditve, kar je še posebej pomembno za gluhe in naglušne osebe. Obisk prireditve bomo omogočili tudi gibalno oviranim.

Medsebojno povezovanje in prepletanje ponudbe je eno od vodil praznika, zato smo letos k sodelovanju povabili ne samo Komunale Izola, ampak tudi Rižanski vodovod Koper. Predvideli smo pet tako imenovanih art kant, ki bodo obiskovalce in ponudnike spodbujale k ločevanju odpadkov. Gre za unikatne zabojnike, ki so jih izolski osnovnošolci okrasili s ponovno uporabljenim odpadnim materialom. V sodelovanju z Rižanskim vodovodom pa smo na vhodnih točkah predvideli pitnike, da bi zmanjšali količino odpadnih  plastenk. Obiskovalci si bodo lahko natočili vodo v lastne ali naše promocijske steklenice. Nakup spominskih steklenic, kozarcev, majic in predpasnikov bo možen  na dveh stojnicah Centra za kulturo, šport in prireditve Izola. 

Organizatorja prireditve sta tudi tokrat Občina Izola ter Center za kulturo, šport in prireditve Izola, partnerji so Komunala Izola, Turistično združenje Izola in Samoupravna Italijanska narodna skupnost Izola.

 

Vabljeni!

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov