Združenje Assonautica Italia na delovnem obisku v slovenski Istri

18/06/24
Kategorija

Na mizi številni dobri obeti

Na nekajdnevnem delovnem obisku v Sloveniji se mudijo člani in visoki predstavniki združenja Assonautica Italia, ki združuje ogromno število navtičnih navdušencev iz celotne Italije. Ob spoznavanju turistične ponudbe Istrskih krajev so danes predstavili tudi številne poslovne priložnosti.

Navtični sektor je v Italiji izjemno pomemben, Assonautica pa je v zadnjem času svojo dejavnost razširila na celotno »modro ekonomijo«. »Želimo si še boljšega sodelovanja držav na področju modre ekonomije z obeh strani Jadranskega morja. Nekaj težav vidimo predvsem v omejitvah pri vplutju tistih italijanskih jarnic v slovensko morje, ki nimajo uradne registracije. Če bi se uspeli dogovoriti za določene izjeme, predvsem za enodnevne ali vikend goste, ki bi iz Furlanije ali Veneta pripluli v slovenske marine, bi to nedvomno obogatilo slovenski turizem in povečalo gostinsko potrošnjo,« je poudaril Roberto De Gioia, podpredsednik nacionalnega združenja Assonautica.

Na srečanju z novinarji sta sodelovala tudi vodji turizma Portoroža in Izole, Patricija Gržinič in Dean Kocjančič. Oba sta poudarila pomen italijanskih gostov in še posebej navtičnega turizma za obe mesti. Gržiničeva je Asonautico med drugim povabila na Navtični sejem v Portorož prihodnje leto, kar so gostje z veseljem sprejeli. Zanimivo je bilo tudi vabilo organizatorja iniciative »Appuntamento in Adriatico« (Srečanje na Jadranu) Paola Del Buona, ki slovenskim navtikov obljublja brezplačen privez v marini Comacchio.

Robert Rakar, direktor Primorske gospodarske zbornice, pomen obiska vidi predvsem pri tkanju pomembnih osebnih vezi, ki odpirajo vrata sodelovanju podjetij, ki delajo v navtičnem sektorju, pomembna pa je tudi vključitev turističnih in zgodovinskih zanimivosti krajev, ki jih navtični turisti vse prevečkrat spregledajo. Zahvalil se je turističnim organizacijam Kopra, Izole in Portoroža, ki so v soorganizacijo obiska vložili veliko energije.

Italijanski gostje (pripluli so z devetimi jadrnicami) so bili tri dni v izolski marini, od danes zvečer pa do četrtka popoldne pa jih boste lahko opazili v piranskem mandraču. Ogledali so si znamenitosti Kopra, občudovali čarobnost Izole, v prihodnjih dneh pa se bodo srečali s predstavniki italijanske skupnosti Piran, spoznali Tartinijevo mesto in sečoveljske soline.

Da ne gre za enkratno iniciativo potrjuje trden stisk rok slovenskih turističnih delavcev in predstavnikov Assonautiche, ki zagotavlja poglobljeno sodelovanje tudi v jesenskih mesecih.

Do obiska je prišlo v okviru Foruma AIC gospodarskih zbornic Jadransko-jonske regije, v katerem je Assonautica podporni član. Do pobude je prišlo v aprilu, na srečanju predsedstva Foruma AIC v Mostarju, te dni pa so italijanski gostje že v Sloveniji.

 

Pripravila: Primorska gospodarska zbornica

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov