Ob Svetovnem dnevu turizma v Izoli obujali spomine na Delamaris

27/09/24
Kategorija
Deli

V petek, 27. septembra 2024, je v avli Srednje šole Izola potekal dogodek z naslovom Izolska dediščina in Delamaris – Pogovor o zgodbah preteklosti za prihodnost, ki je združil ljubitelje lokalne zgodovine, kulturne dediščine in turizma. Dogodek, organiziran v sodelovanju Srednje šole Izola, Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran in Turističnega združenja Izola, je potekal ob začetku Tedna kulturne dediščine in Svetovnem dnevu turizma.

Osrednji gost dogodka je bil Jože Jamšek, nekdanji tehnični direktor Delamarisa in Droge, ki je z udeleženci delil dragocene spomine iz svoje bogate kariere v Delamarisu, kamor je leta 1963 prišel iz rodne Vipavske doline.

Svoj prvi stik s tovarno je opisal z besedami: "Prvi vtis, ki sem ga imel, je bil preko nosu in oči. Nos mi je povedal, da ni najbolj prijetna aroma, oči pa… mislil sem, da sem prišel v ogromno bolnico, kjer so same kirurginje. Vse ženske so bile v belem, od čepice do obleke."

Ob prihodu ga je tedanji tehnični direktor seznanil s pričakovanji, Jamšek pa je hitro spoznal, da gre za "veliko tovarno, ki razmišlja po obrtniško", kar je zaznamovalo začetek njegove poslovne poti, na kateri se je osredotočil predvsem na optimizacijo delovnih procesov in izboljšavo tehnologij.

Na dogodku je Tjaša Likar iz Turističnega združenja Izola predstavila inovativne načine vključevanja lokalne dediščine v sodobne turistične produkte, medtem ko je dr. Nadja Terčon iz Pomorskega muzeja "Sergej Mašera" Piran, poudarila pomen ohranjanja dediščine in vodila pogovor z gostom petkovega omizja.

Dogodek, ki je združil različna področja – turizem, muzejsko oziroma zgodovinsko stroko in dediščino industrijskega časa Izole – je zbudil veliko zanimanja med udeleženci. Glavna publika so bili izolski srednješolci smeri gostinstvo in turizem, nekaj je bilo tudi mladih iz piranske pomorske šole, nekdanji zaposleni v tovarni Delamaris in širša javnost. Pogovor, poln bogatih zgodb iz preteklosti, je prisotnim ponudil vpogled v dediščino, ki ostaja ključna za identiteto Izole.

Po dogodku je tudi med odraslim občinstvom v neformalnih pogovorih na dan prišlo več pobud za obeležitev ribiške dediščine v Izoli, še posebej vloge žensk, ki so delale v tovarni, kar je med svojim govorom izpostavil tudi gospod Jamšek. Njegove zgodbe o preteklosti so vsekakor spodbudile željo po ohranjanju spomina na ta pomemben del izolske dediščine za prihodnje generacije.

27/09/24
Kategorija
Deli
TIC Izola +386 5 640 10 50 tic.izola@izola.si
Sledi nam

Prijava na e-novice


Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


© Visit Izola 2024 Pravno obvestilo

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov